Przedstawię wam propozycje bigosu, który robi moja mama. Wychodzi naprawdę smaczny i wart jest poświęconej pracy. Nie jest to typowy tradycyjny bigos ze śliwką i grzybami, po prostu bigos na co dzień.
Zachęcam do wypróbowania przepisu bo jest godny uwagi.
Jest to przepis na dużą porcję rodzinną, ewentualnie do zawekowania.
Jest to przepis na dużą porcję rodzinną, ewentualnie do zawekowania.
Składniki:
- 4 kg kapusty kiszonej
- 1 kg szynki wieprzowej
- 1 kg boczku wędzonego
- 1 kg żywieckiej
- 3 łyżki papryki słodkiej
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 1 łyżeczka płaska pieprzu czarnego
- 1 łyżeczka przyprawy do bigosu
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżeczka kminku
- 3 liście laurowe
- 6 ziela angielskiego
- 3 łyżki mąki
- 1 łyżeczka suszonej włoszczyzny
Wykonanie:
Kapustę kiszona wypłukać w wodzie i dobrze odcisnąć. Poszatkować wrzucić do garnka i zalać wodą. Gotować kapustę prawie do miękkości ok 40 min. Odcedzić całkowicie z wody.
W oddzielnym garnku nastawić szynkę, zalać wodą, dodać liścia laurowego, ziela angielskiego i łyżeczkę suszonej włoszczyzny.Gotować do miękkości mięsa. Mięso wyjąć z wywaru, pokroić w kosteczkę i wsypać do kapusty. Powstały wywar z mięsa dolać do bigosu na na 1/4 wysokości garnka z kapustą.
Gotować kapustę na małym ogniu.
Pokroić żywiecką w kosteczkę i dodać do bigosu. Wsypać wszystkie przyprawy i zioła, dokładnie zamieszać kapustę. Boczek pokroić w kostkę i ze smażyć na patelni, dodać mąkę i usmażyć ja na złoty kolor. Zawartość patelni dodać do bigosu i energicznie zamieszać
Bigos można dosolić, chociaż ja tego nie zrobiłam bo był wystarczająco doprawiony.
Podawać z pieczywem.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz