piątek, 4 października 2013

Bigos na codzień

Przedstawię wam propozycje bigosu, który robi moja mama. Wychodzi naprawdę smaczny i wart jest poświęconej pracy. Nie jest to typowy tradycyjny bigos ze śliwką i grzybami, po prostu bigos na co dzień.
Zachęcam do wypróbowania przepisu bo jest godny uwagi.
Jest to przepis na dużą porcję rodzinną, ewentualnie do zawekowania.


Składniki:
-  4 kg kapusty kiszonej
- 1 kg szynki wieprzowej
-  1 kg boczku wędzonego
-  1 kg żywieckiej
- 3 łyżki papryki słodkiej
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 1 łyżeczka płaska pieprzu czarnego
- 1 łyżeczka przyprawy do bigosu
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżeczka kminku
- 3 liście laurowe
- 6 ziela angielskiego
- 3 łyżki mąki
- 1 łyżeczka suszonej włoszczyzny

Wykonanie:

Kapustę kiszona wypłukać w wodzie i dobrze odcisnąć. Poszatkować wrzucić do garnka i zalać wodą. Gotować kapustę prawie do miękkości ok  40 min. Odcedzić całkowicie z wody.

W oddzielnym garnku nastawić szynkę, zalać wodą, dodać liścia laurowego, ziela angielskiego i łyżeczkę suszonej włoszczyzny.Gotować do miękkości mięsa. Mięso wyjąć z wywaru, pokroić w kosteczkę i wsypać do kapusty. Powstały wywar z mięsa dolać do bigosu na na 1/4 wysokości garnka z kapustą.

Gotować kapustę na małym ogniu.

Pokroić żywiecką w kosteczkę i dodać do bigosu. Wsypać wszystkie przyprawy i zioła, dokładnie zamieszać kapustę. Boczek pokroić w kostkę i ze smażyć na patelni, dodać mąkę i usmażyć ja na złoty kolor. Zawartość patelni dodać do bigosu i energicznie zamieszać

Bigos można dosolić, chociaż ja tego nie zrobiłam bo był wystarczająco doprawiony.

Podawać z pieczywem.

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...