Z ciasta francuskiego można przygotować bardzo szybką przekąskę na piknik
lub niezapowiedzianą wizytę gości.
Oto propozycja bardzo łatwa i mało pracochłonna, a przede wszystkim te składniki przeważnie znajdują się w każdym domu o ile kupujemy gotowe ciasto francuskie.
Zapraszam...
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 0,5 łyżeczki bazylii
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 0,5 łyżeczki pieprzu grubo mielonego
- 20 dag sera emmentaler
- jajko
- 1 łyżeczka wody
Wykonanie:
Koncentrat pomidorowy połączyć z oliwą, bazylią i pierzem. Zamieszać do połączenia się składników.
Ser zetrzeć na grubych oczkach. Ciasto francuskie wysmarować pasta pomidorową i posypać serem.
Zwinąć w rulon i delikatnie pokroić na plastry o grubości ok 2 cm.
Jajko rozbić w szklance i połączyć je z łyżeczką wody. Posmarować każdy kawałek ciasta dokładnie jajkiem. Nastawić piekarnik na 220 stopni C i piec ok 15 min do uzyskania złotego koloru.
Pizzerin-ki ostudzić i od razu podawać.
Smakują najlepiej pierwszego dnia.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz