poniedziałek, 4 listopada 2013

Pizzer-inki z ciasta francuskiego

Z ciasta francuskiego można przygotować bardzo szybką przekąskę na piknik 
lub niezapowiedzianą wizytę gości. 
Oto propozycja bardzo łatwa i mało pracochłonna, a przede wszystkim te składniki przeważnie znajdują się w każdym domu o ile kupujemy gotowe ciasto francuskie. 
Zapraszam... 


Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 0,5 łyżeczki bazylii
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 0,5 łyżeczki pieprzu grubo mielonego
- 20 dag sera emmentaler 
- jajko
- 1 łyżeczka wody

Wykonanie:
Koncentrat pomidorowy połączyć z oliwą, bazylią i pierzem. Zamieszać do połączenia się składników.
Ser zetrzeć na grubych oczkach. Ciasto francuskie wysmarować pasta pomidorową i posypać serem.


Zwinąć w rulon i delikatnie pokroić na plastry o grubości ok 2 cm.


Jajko rozbić w szklance i połączyć je z łyżeczką wody. Posmarować każdy kawałek ciasta dokładnie jajkiem. Nastawić piekarnik na 220 stopni C i piec ok 15 min do uzyskania złotego koloru.

Pizzerin-ki ostudzić i od razu podawać. 
Smakują najlepiej pierwszego dnia.

Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...