poniedziałek, 30 grudnia 2013

Stefanka

Stefanka to trzy krucho-miodowe placki przełożone masą z kaszy manny i oblane polewą czekoladową. 
Ciasto jest delikatne w smaku i dlatego znika bardzo szybko. Do tego przepisu można wykorzystać masę budyniową i przełożyć również kwaśnymi powidłami.




Składniki:
- 0,5 kg mąki
- 1 szklanka cukru
- 20 dag. masła
- 2 łyżeczki miodu
- 2 jajka
- 1 łyżeczka sody

Masa:
- 1 l. mleka
- 0,5 szklanki cukru
- 10 łyżek kaszy manny
- kostka masła
- 2 łyżeczki cukru waniliowego

Polewa czekoladowa:
- tabliczka gorzkiej czekolady
- 2 łyżki masła


Wykonanie:

Mąkę przesiać prze sito i dodać masło. Wetrzeć palcami masło tak, żeby powstała konsystencja bułki tartej. Dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść ciasto. Owinąć ciasto w folię spożywczą i włożyć do lodówki, żeby ciasto odpoczęło.


Zagotować mleko z cukrem i masłem, aż do rozpuszczenia się składników. Dodać kaszę manną, dokładnie zamieszać i gotować chwilę na małym ogniu cały czas mieszając. Pozostawić do ostudzenia.


Ciasto podzielić na 3 części. 
Cienko rozwałkować placek i umieścić w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok 15 min. Tak samo upiec pozostałe 2 placki.


Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z masłem ciągle mieszając.
Ostudzone ciasto przełożyć masą i polać polewą czekoladową.  Pozostawić ciasto na kilka godzin w chłodnym miejscu.


Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...