Dzisiaj prosta tarta z jabłkami, która zasmakuje wszystkim fanom jabłek lub ciasta kruchego. Przepis jest bardzo prosty i można go łączyć z ulubionymi owocami.
Składniki:
- 30 dag mąki pszennej
- 2 żółtka
- 200 gram masła
- szczypta soli
- 1/4 szklanki cukru pudru
Ponadto:
- słoik domowych zasmażonych jabłek
- 1 łyżka cukru cynamonowego
- 1 jajko
Wykonanie:
Mąkę przesiać przez sito, dodać masło i posiekać nożem do uzyskania jednolitego proszku.
Dodaj cukier, żółtka i sól i zagnieć ciasto. Owiń folią spożywczą ciasto i włóż do lodówki na ok 30 min.
Jabłka przesmaż w rondelku z łyżką cukru cynamonowego.
Na ciasto wyłóż jabłka. Drugą część ciasta rozwałkuj i wytnij foremką drobne kwiatki lub inny wzór. Połóż ciasto na jabłkach i posmaruj delikatnie roztrzepanym jajkiem.
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C i piecz ok 20-30 min.
Smacznego.
...pięknie wykonana... o smak nie pytam - bo jabłka kocham... szczególnie jesienią, wtedy smakują najlepiej :)
OdpowiedzUsuń