Piernik przełożony powidłami śliwkowymi i polany intensywną polewą czekoladową
to coś co lubię podczas świąt.
Intensywny smak przeróżnych przypraw plus lekki posmak śliwek na pewno zachwyci wasze podniebienia. Piernik jest lekko wilgotny, a każdy dzień dodaje mu jeszcze wyraźniejszego smaku, co jest ogromna zaletą. Zapraszam do przepisu...
Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 2 szklanki mleka
- 1,5 szklanki cukru
- 3 jajka
- 4 łyżki powideł śliwkowych
- przyprawa do piernika
- 3 łyżeczki kakao
- 1 łyżeczka sody
- garść rodzynek
- garść orzechów włoskich
- szczypta soli
Dodatkowo:
- słoik powideł śliwkowych
- 100 g. gorzkiej czekolady
- 0,5 kostki masła
Wykonanie:
Margarynę utrzeć z cukrem. Dodać po jednym żółtku ciągle ubijając. Wsypać porcjami mąkę na przemian z mlekiem, miksować. Dodać powidła, sodę i kakao miksując dalej ciasto. Wsypać posiekane orzechy i rodzynki do ciasta, zamieszać. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i delikatnie przełożyć do ciasta, zamieszać łyżką.
Blachę posmarować margaryną i obsypać bułka tartą. Przelać piernik do formy i piec ok 60 min w 180 stopniach C lub do suchego patyczka.
Ostudzony piernik przekroić wzdłuż na dwa placki i przełożyć powidłami. Czekoladę rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej. Polewą polać piernik.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz