niedziela, 29 grudnia 2013

Strudel z makiem

Idealny strudel z makiem to podstawa świąt Bożego Narodzenia. Mak symbolizuje dostatek, więc jest bardzo ważnym elementem na naszych świątecznych stołach. Domowy strudel nie dorówna sklepowym wypiekom, a przyjemność z upieczenia takich wspaniałości będzie przeogromna.



Składniki na 2 strudle :
 - 600 g. mąki
- 1 szklanka mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 1/4 kostki świeżych drożdży
- 3 jajka
- 100 g masła
- szczypta soli
- 1 jajko do posmarowania strudli
- 1 łyżka oleju


Dodatkowo:
- masa makowa z bakaliami

Lukier cytrynowy :
- 0,5 cytryny
- 3 łyżki cukru pudru


Wykonanie:

Drożdże ucieramy z łyżką cukru. Dodajemy 2 łyżki ciepłego mleka i 2 łyżki mąki, delikatnie mieszając. Pozostawiamy na ok 15 min. 


Mąkę przesiać przez sito. Mleko podgrzać wraz z masłem do rozpuszczenia jego. Żółtka oddzielić od białek. Cukier wraz z żółtkami utrzeć na gładką masę.


Połowę mąki wsypać do miski, dodać cały rozczyn oraz masę z żółtek i cukru. Uruchomić mikser i delikatnie łączyć składniki podlewając je ciepłym mlekiem z masłem. Zmienić końcówkę na hak i dodać resztę mąki z solą. Miksować przez ok 5 min. do wyrobienia się ciasta.
Miskę natrzeć olejem i przełożyć ciasto, delikatnie poruszając nim na boki tak, żeby się lekko natłuściło. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na ok 1 godz. lub do podwojenia objętości.

Ciasto podzielić na dwie części. Oprószyć lekko blat roboczy i chwilę wyrabiać ciasto. Rozwałkować ciasto na cienki prostokąt i posmarować roztrzepanym białkiem.


Wyłożyć masę makową pozostawiając ok 2 cm z każdej strony. 


Delikatnie zwinąć ciasto, zagiąć boki do środka i przełożyć do wąskiej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Tak samo przygotować drugi strudel. 


Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Kiedy strudle podchodzą do brzegów formy posmarować ich wierzch roztrzepanym jajkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez ok 50 min lub do suchego patyczka.


Cukier poder utrzeć z sokiem z cytryny i polać strudle. Można dla dekoracji posypać makiem lub kandyzowaną skórką pomarańczy.
Smacznego.




3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...