środa, 11 września 2013

Przekąski ptysiowe ze szpinakiem i dipem czosnkowym

        Oto kolejna propozycja przekąski na imprezę. Oczywiście kolejny przepis na konkurs pod tytułem ,,Twój sposób na imprezę" organizowany na stronie http://www.doradcasmaku.pl/ 
       Ta przekąska jest bardzo smaczna i idealna również dla osób, które nie spożywają mięsa. Ciekawym połączeniem są babeczki z ciasta ptysiowego połączone ze szpinakiem i dipem czosnkowym marki Prymat
       Szczerze mówiąc obawiałam się efektu końcowego, ale kiedy zobaczyłam jak moi goście zajadają się nimi, to wiedziałam że był to dobry wybór. 
Idealną opcją było również połączenie przekąski z Party dipem czosnkowym marki Prymat, który ukoronował to danie. Wyrazisty smak dipu czosnkowego doskonale podkreślił smak nadzienia ze szpinaku. Szczerze polecam :)



Składniki:

Ciasto :
- 1 szklanka wody (250 ml)
- 125 g margaryny
- 5 jaj
- 1 szklankę mąki pszennej

Farsz:
- 1 opakowanie mrożonego szpinaku
- 250 g. sera białego półtłustego
- ząbek czosnku
- 1 łyżeczka masła
- sól

Dip czosnkowy:
- Party Dip czosnkowy marki Prymat
- 100 g. majonezu
- 50 g. jogurtu naturalnego



Wykonanie:

Ciasto:
Wodę i margarynę zagotować w rondelku. Dodać mąkę i energicznie mieszać, aż powstanie gęste ciasto, odchodzące od brzegów garnka.
Ostudzić. Do zimnej masy dodawać kolejno jaja i miksować na najwyższych obrotach.
Formę do muffinek lekko natłuścić i obsypać mąką. Nakładać kolejno porcję do 1/4 wysokości formy
(ciasto szybko wyrośnie do góry). Nastawić piekarnik do 220 stopni C i piec przez 8 min, a potem zmniejszyć temperaturę do 200 stopni C i piec przez ok 15 min.
Ostudzić.


Farsz:
Do patelni dodać łyżkę masła i szpinak. Smażyć szpinak, aż do momentu zredukowania wody na patelni. Czosnek wycisnąć przez prasę i dodać do szpinaku. Posolić.
Dodać 200 g. sera białego półtłustego i lekko ze smażyć. Farsz ostudzić.

Dip czosnkowy:
Party dip czosnkowy marki Prymat wsypać do miseczki, dodać majonez i jogurt i dokładnie zamieszać. Odstawić na 5 min.

Na każdą ptysiową babeczkę nałożyć łyżkę farszu posypać serem białym i oblać dipem czosnkowym. Podawać od razu.



Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...