środa, 11 września 2013

Koszyczki chlebowe z sałatką z piersi kurczaka i pistacjami oblane sosem vinaigrette

Postanowiłam wziąć udział w konkursie, 
który jest organizowany na stronie http://www.doradcasmaku.pl/ 
pod tytułem ,,Twój sposób na imprezę". 
Ponieważ dostałam się do drugiego etapu dzisiaj przedstawię wam moja propozycję na przekąskę imprezową. 
Oczywiście niezbędnym składnikiem do uzupełnienia mojego przepisu jest Sos sałatkowy - francuski vinaigrette marki Prymat
W połączeniu z jogurtem ma bardzo wyraźny smak i z pewnością będzie idealnym uzupełnieniem dla tej przystawki.


Składniki:

- 1 opakowanie chleba tostowego
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- sałata lodowa
- 20 dag pistacji

Marynata:
- 0,5 łyżeczki rozmarynu
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 0,5 łyżeczki grubo mielonego pieprzu
- szczypta kurkumy i papryki ostrej
- sól do smaku
- 3 łyżki oleju

Sos Vinaigrette:
- 1 opakowanie sosu sałatkowego - francuskiego vinaigrette marki Prymat
- 120 g jogurtu naturalnego

Wykonanie:

Z kromek chleba tostowego wykroić brzegi. Delikatnie rozwałkować każdą kromkę. Natłuścić pędzelkiem formę do muffinek. Ostrożnie wkładać każdą kromkę chleba do formy, nadając jej kształt wklęsły. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok 8-10 min. Ostudzić.


Sos Francuski wsypać do miseczki i dodać jogurt, dokładnie zamieszać i odstawiać na 10 min.


Pierś z kurczaka umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem kuchennym. Do talerza głębokiego wlać olej oraz, wsypać rozmaryn, paprykę słodką i ostrą, pieprz, kurkumę i sól dokładnie zamieszać. Pierś z kurczaka podzielić na dwie części  i rozbić na grubość ok 2 cm. Mięso dokładnie obtoczyć w marynacie. Owinąć piersi z kurczaka w papierze do pieczenia i smażyć na patelni teflonowej ok 10 min obracając co jakiś czas. 

                                 
Tak usmażoną pierś z kurczaka ostudzić i pokroić w kostkę. Sałatę lodową opłukać i porwać na drobne kawałki. Pistacje obrać ze skorupek i posiekać.
Koszyczki wypełniać najpierw sałatą potem piersią z kurczaka, posypać pistacjami i oblać sosem vinaigrette.


Ja osobiście postanowiłam postawić sos jako dip do przekąski. Jedząc goście sami decydowali o ilości sosu według własnych upodobań. 
Smacznego :)


2 komentarze:

  1. Dobre, będę musiał zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. zachęcam bo gości nie mogłam odciągnąć od stołu :))

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...