niedziela, 22 września 2013

Żeberka w miodzie na ostro

Dzisiaj propozycja przekąski bardziej dla mężczyzn, chociaż kobiety też nie potrafią odmówić sobie tej przyjemności, jakimi są pieczone żeberka w miodzie. Najbardziej pasują na "męski wieczór" z piwem lub po prostu na obiad dodając ulubioną surówkę. Można je wykonać w wersji łagodniejszej lub na ostro, które ja najbardziej preferuję. 


Składniki:

- 1 kg. żeberek wieprzowych
Marynata:
- 1 łyżka ketchupu pikantnego
- 1 łyżeczka musztardy rosyjskiej
- 1 łyżeczka miodu lipowego bądź gryczanego
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 0.5 łyżeczki papryki ostrej
- 0.5 łyżeczki płatków chili
- szczypta soli i pieprzu
- 1 łyżeczka przyprawy do sosu
- 1 liść laurowy
- 2 ziela angielskie

Wykonanie:

Żeberka opłukać, po porcjować. Wrzucić do miski i dodać przyprawy, olej, miód, ketchup, musztardę oraz liścia i ziela angielskie. Wszystko wymieszać dokładnie ręką. Wstawić do lodówki na ok 3 godz lub na całą noc.

Po upływie czasu żeberka przełożyć do rękawa i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez ok 1 h. lub do miękkości mięsa.


Żeberka wyjąc z piekarnika i lekko ostudzić. Podawać z surówką lub bezpośrednio z dipem.
Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...