czwartek, 7 listopada 2013

Placek ze śliwkami i kruszonką

Oto bardzo prosty, a zarazem smaczny pomysł na pyszny placek ze śliwkami i kruszonką, którą wprost uwielbiam. Jest to idealne połączenie na smaczny deser z wykorzystaniem tych fantastycznych owoców, które w kuchni polskiej są bardzo powszechne. Oczywiście ten placek można również wykonać za pomocą ciasta drożdżowego, ale dzisiaj przedstawiam wam tą propozycję. Smacznego.


Składniki:
Ciasto
- 250 g margaryny lub masła
- 1 szklanka cukru 
- 5 jajek
- 2,5 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 kg śliwek węgierek

Na kruszonkę
- 2 szklanki mąki
- 1/2 kostki rozpuszczonej margaryny
- 1/2 szklanki cukru

Wykonanie:
Ciasto: 
Masło utrzeć z cukrem. Dodawać po jajku i po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia ciągle miksując. 

Ciasto wyłożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą. Śliwki umyć i przekroić na pół, pozbyć się pestek. Owoce poukładać na cieście.


Kruszonka:
Margarynę rozpuścić w rondelku i zdjąć z ognia, wsypać mąkę i cukier, wymieszać najpierw łyżką,
 a potem ręką. 


Kruszonkę wysypać równomiernie na cieście.
Nastawić piekarnik na 180 stopni C i wstawić blachę z ciastem. 


Piec w piekarniku ok 50 min lub do suchego patyczka.
Smacznego.

2 komentarze:

  1. Uwielbiam właśnie takie ciasto :) Ucierane często je robię.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie

    OdpowiedzUsuń
  2. Ucierane ciasta są tak wdzięczne, prote i pyszne. A ze śliwkami kocham najbardziej :) No i z gruszkam :) Pychotka !

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...