Oto bardzo prosty, a zarazem smaczny pomysł na pyszny placek ze śliwkami i kruszonką, którą wprost uwielbiam. Jest to idealne połączenie na smaczny deser z wykorzystaniem tych fantastycznych owoców, które w kuchni polskiej są bardzo powszechne. Oczywiście ten placek można również wykonać za pomocą ciasta drożdżowego, ale dzisiaj przedstawiam wam tą propozycję. Smacznego.
Składniki:
Ciasto
- 250 g margaryny lub masła
- 1 szklanka cukru
- 5 jajek
- 2,5 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 kg śliwek węgierek
Na kruszonkę
- 2 szklanki mąki
- 1/2 kostki rozpuszczonej margaryny
- 1/2 szklanki cukru
Wykonanie:
Ciasto:
Masło utrzeć z cukrem. Dodawać po jajku i po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia ciągle miksując.
Ciasto wyłożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą. Śliwki umyć i przekroić na pół, pozbyć się pestek. Owoce poukładać na cieście.
Kruszonka:
Margarynę rozpuścić w rondelku i zdjąć z ognia, wsypać mąkę i cukier, wymieszać najpierw łyżką,
a potem ręką.
Kruszonkę wysypać równomiernie na cieście.
Nastawić piekarnik na 180 stopni C i wstawić blachę z ciastem.
Piec w piekarniku ok 50 min lub do suchego patyczka.
Smacznego.
Uwielbiam właśnie takie ciasto :) Ucierane często je robię.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie
Ucierane ciasta są tak wdzięczne, prote i pyszne. A ze śliwkami kocham najbardziej :) No i z gruszkam :) Pychotka !
OdpowiedzUsuń