piątek, 22 listopada 2013

Pizza z serem salami i mozzarellą

Mówiąc słowo pizza zawsze myślimy o tym, żeby po prostu zamówić z restauracji lub kupić mrożoną. A może po prostu wystarczy zrobić w domu przepyszna pizzę w gronie rodziny, przy okazji świetnie się przy tym bawiąc. Ja dzisiaj przedstawię wam przepis na podstawową pizzę do ,której można dodać swoje ulubione dodatki, np salami. Skorzystałam z przepisu Annek'i Manning z książki pt."Wypieki", który trochę zmieniłam do własnego gustu i smaku.


Składniki:
ciasto:
- 2 łyżeczki suszonych drożdży
- 1 szklanka letniej wody
- szczypta cukru
- 400 gram mąki
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka soli

sos pomidorowy:
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 cebula
- 1 łyżeczka oliwy
- łyżeczka bazylii suszonej
- pół łyżeczki pieprzu grubo mielonego


dodatki:
- 30 dag sera salami
- 30 dag sera mozzarella


Wykonanie:

Do miski wlać 0,5 szklanki wody wsypać cukier i drożdże. Pozostawić na ok 15 min do spienienia się drożdży. Następnie dodać resztę wody, olej, mąkę i sól. Wymieszać ręką ciasto i przełożyć na blat posypany mąką. Wyrabiać ciasto ok 5 min lub do uzyskania elastycznego ciasta
Ciasto przełóż do wysmarowanej olejem miski i poruszaj ciastem, żeby lekko się natłuściło. Pozostaw pod przykryciem ok 1 h.


Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni z łyżką oliwy. Do miseczki dodać koncentrat pomidorowy, bazylię, pieprz grubo mielony i cebulę. Wszystko dokładnie zamieszać.

Sery zetrzeć na tarce na grubych oczkach.

Rozgrzej piekarnik do 240 stopni C.
Ciasto podziel na dwie części i rozwałkuj na cienki placek ok 1 cm. Przełóż do natłuszczonej blachy i delikatnie po nakłuwaj widelcem w różnych miejscach ciasta. Połowę sosu pomidorowego przełóż na placek i delikatnie rozsmaruj.
Posyp serem salami i mozzarellą pozostawiając połowę na drugą pizzę.


Wstaw blachę do piekarnika i piecz ok 15 min.

Pizzę podawać od razu po wyjęciu z piekarnika dzieląc ja na mniejsze kawałki.
Smacznego.


3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...