Większość z nas nie wyobraża sobie polskiej kuchni bez tych przepysznych klusek. Kopytka są bardzo proste w wykonaniu wystarczy poświęcić im trochę czasu. Można podawać je z sosem, masłem, bułka tartą, przysmażona cebulką, z boczkiem itd.
Składniki:
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- 1 jajko
- 250 g mąki pszennej + do podsypywania
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka masła
Wykonanie:
Ziemniaki obrać i ugotować, ostudzić. Przecisnąć przez prasę, dodać jajko, mąki, masło. Ciasto szybko zagnieść (ciasto może się lekko kleić).
Podzielić na 4 do 6 części ciasta. Jedno z nich przełożyć na stolnicę, podsypać lekko mąką i uformować wałek o grubości ok 2-3 cm. Lekko go spłaszczyć i pokroić pod ukosem na niewielkie kawałki.
Kopytka lekko poprószyć mąką, żeby się nie sklejały ze sobą.
Nastawić garnek z osoloną wodą. Kiedy woda będzie wrzeć dodawać kopytka porcjami i gotować ok 2 min od momentu zagotowania. Wyjmować łyżką cedzakową i przekładać do naczynia wysmarowanego olejem. Kopytka należy przemieszać lekko, żeby pokryły się olejem.
Pozostałe partie ciasta przygotować tak samo.
Kopytka podawać z masłem lub ulubionym sosem.
Smacznego.
Kopytka są pyszne :) Ostatnio sobie o nich przypomniałam i robię dość często, tym bardziej, że mam akurat zapas sypkich ziemniaków - paskudnych do gotowania - idealnych na kopytka :)
OdpowiedzUsuń