poniedziałek, 4 listopada 2013

Kopytka

Większość z nas nie wyobraża sobie polskiej kuchni bez tych przepysznych klusek. Kopytka są bardzo proste w wykonaniu wystarczy poświęcić im trochę czasu. Można podawać je z sosem, masłem, bułka tartą, przysmażona cebulką,  z boczkiem itd.


Składniki:
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- 1 jajko
- 250 g mąki pszennej + do podsypywania
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka masła

Wykonanie:
Ziemniaki obrać i ugotować, ostudzić. Przecisnąć przez prasę, dodać jajko, mąki, masło. Ciasto szybko zagnieść (ciasto może się lekko kleić).


 Podzielić na 4 do 6 części ciasta. Jedno z nich przełożyć na stolnicę, podsypać lekko mąką i uformować wałek o grubości ok 2-3 cm. Lekko go spłaszczyć i pokroić pod ukosem na niewielkie kawałki.


Kopytka lekko poprószyć mąką, żeby się nie sklejały ze sobą.
Nastawić garnek z osoloną wodą. Kiedy woda będzie wrzeć dodawać kopytka porcjami i gotować ok 2 min od momentu zagotowania. Wyjmować łyżką cedzakową i przekładać do naczynia wysmarowanego olejem. Kopytka należy przemieszać lekko, żeby pokryły się olejem.


Pozostałe partie ciasta przygotować tak samo.

Kopytka  podawać z masłem lub ulubionym sosem.
Smacznego.

1 komentarz:

  1. Kopytka są pyszne :) Ostatnio sobie o nich przypomniałam i robię dość często, tym bardziej, że mam akurat zapas sypkich ziemniaków - paskudnych do gotowania - idealnych na kopytka :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...