Fasolka po bretońsku to połączenie fasoli zwanej Jasiem i tradycyjnej polskiej kiełbasy z sosem pomidorowym. Majeranek, czosnek i cebula również są nieodłącznym składnikiem tego dania. Najważniejszą czynnością bez której nie uda nam się wykonać tego przepisu jest namoczenie fasoli w wodzie na całą noc.
Składniki:
- 1 opakowanie fasoli jaś ( ok 40 dag)
- 2 pętka kiełbasy wiejskiej dobrej jakości
- 20 dag wędzonego boczku
- 1 puszka pomidorów
- 1 średnia cebula
- 2 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- 2 łyżeczki majeranku
- 1 ząbek czosnku
- świeżo mielony pieprz
- sól
- szczypta cukru
- 1 łyżka maki
Wykonanie:
Fasolę namoczyć w wodzie na całą noc.
Wodę odlać, a fasolę zalać świeżą wodą i gotować do miękkości.
Dodać liście laurowe i ziela angielskie. Kiełbasę ,boczek i cebulę pokroić w kostkę i zasmażyć lekko na patelni.
Dodać do miękkiej fasoli, ciągle gotując. Wlać pomidory z puszki, dodać ząbek czosnku przeciśnięty przez prasę i majeranek. Dodać szczyptę cukru, sól i pieprz do smaku. W 0,5 szklance wody dokładnie zamieszać mąkę i wlać do gotującej się fasolki energicznie mieszając.Zestawić z ognia.
Podawać chrupiącym pieczywem.
Smacznego
Pyszne danie, idealne na tę porę roku :)
OdpowiedzUsuń