W ogrodzie dużo cukinii, papryki i pomidorów, więc najlepszym pomysłem będzie leczo z dodatkiem ziaren ze słonecznika.
Danie pachnące latem z wieloma kolorami na talerzu i niezwykłym smakiem. Można dodać swoje ulubione mięso lub zrobić w wersji wegetariańskiej.
W każdym razie jaką wybierzecie wersje zawsze będzie smaczna i pożywana.
Składniki:
- 4 papryki
- 1 cukinia
- 4 cebule
- pętko kiełbasy podwawelskiej
- 4 pomidory
- łyżeczka ziaren ze słonecznika (na porcję)
- sól i pieprz do smaku
- łyżeczka czerwonej papryki
- szczypta pieprzu cayenne
- szczypta czosnku granulowanego
- łyżka oleju
- 0,5 szklanki wody
- łyżeczka koncentratu pomidorowego
Wykonanie:
Paprykę umyć i pokroić w paski. Cebulę pokroić w piórka. Pomidory obrać ze skórki, wyciąć gniazda i pokroić w cząstki. Cukinię obrać, przekroić na pół i wydrążyć pestki ze środka oraz pokroić w paski. Kiełbasę pokroić w kostkę.
Nastawić dużą patelnię dodać łyżkę oleju i wsypać paprykę z cebulą i smażyć do przyrumienia cebuli.
Dodać pomidory i kiełbasę smażyć przez 5 min.
Wszystko przełożyć do garnka i dodać cukinię oraz wodę. Wsypać wszystkie przyprawy, koncentrat , sól i pieprz. Dusić pod przykryciem aż, zmięknie cukinia.
Nałożyć porcję lecza posypać świeżymi ziarnami słonecznika.
Smacznego :)
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuń