wtorek, 13 sierpnia 2013

Leczo z ziarnami słonecznika

W ogrodzie dużo cukinii, papryki i pomidorów, więc najlepszym pomysłem będzie leczo z dodatkiem ziaren ze słonecznika. 
Danie pachnące latem z wieloma kolorami na talerzu i niezwykłym smakiem. Można dodać swoje ulubione mięso lub zrobić w wersji wegetariańskiej. 
W każdym razie jaką wybierzecie wersje zawsze będzie smaczna i pożywana.


Składniki:

- 4 papryki
- 1 cukinia
- 4 cebule
- pętko kiełbasy podwawelskiej
- 4 pomidory
- łyżeczka ziaren ze słonecznika (na porcję)
- sól i pieprz do smaku
- łyżeczka czerwonej papryki
- szczypta pieprzu cayenne 
- szczypta czosnku granulowanego
- łyżka oleju
- 0,5 szklanki wody
- łyżeczka koncentratu pomidorowego

Wykonanie:

Paprykę umyć i pokroić w paski. Cebulę pokroić w piórka. Pomidory obrać ze skórki, wyciąć gniazda i pokroić w cząstki. Cukinię obrać, przekroić na  pół i wydrążyć pestki ze środka oraz pokroić w paski. Kiełbasę pokroić w kostkę.
Nastawić dużą patelnię dodać łyżkę oleju i wsypać paprykę z cebulą i smażyć do przyrumienia cebuli. 


Dodać pomidory i kiełbasę smażyć przez 5 min. 


Wszystko przełożyć do garnka i dodać cukinię oraz wodę. Wsypać wszystkie przyprawy, koncentrat , sól i pieprz. Dusić pod przykryciem aż, zmięknie cukinia. 


Nałożyć porcję lecza posypać świeżymi ziarnami słonecznika.
Smacznego :)

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...