wtorek, 20 sierpnia 2013

Zupa pomidorowa

To jest jedna z najbardziej ulubionych zup wśród dzieci i dorosłych. Wystarczy połączyć tradycyjny bulion z pomidorami lub koncentratem pomidorowym. Podawana jest przeważnie z ryżem lub makaronem. Ja osobiście tę zupę ubóstwiam i zawsze znajdzie miejsce na moim stole.



Składniki:

- włoszczyzna
- 1.5 litra wody
- dwa udka z kurczaka lub mały kurczak
- pół słoiczka koncentratu pomidorowego lub puszka pomidorów
- pół szklanki śmietany 18 %
- 1 łyżka mąki
- sól i pieprz do smaku
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 2 liście laurowe

Wykonanie:

Włoszczyznę umyć i obrać. Wrzucić do garnka. Udka umyć, dodać do warzyw i zalać wodą. Nastawić na palnik. Dodać ziele angielskie i liść laurowy. Gotować na średnim ogniu do zagotowania się wody. Następnie zmniejszyć płomień i gotować na wolnym ogniu. Gotować ok 40 min. do miękkości mięsa i warzyw.


Wyjąć z wywaru mięso i warzywa dodać koncentrat pomidorowy (jeżeli chcecie dodać pomidory z puszki wcześniej musicie je zblendować), sól oraz pieprz. Gotować przez chwilę. 


Do szklanki ze śmietaną dodać łyżkę mąki dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek. Wlać chochelkę zupy do szklanki wymieszać ze śmietaną. Wlać całą zawartość do garnka z zupą i energicznie wymieszać.



Przyprawić do smaku. Podawać z ryżem lub makaronem i posypać natką pietruszki.
Smacznego :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...