wtorek, 20 sierpnia 2013

Chleb z ziarnami dyni

Dzisiaj kolejny przepis na chlebek. Oczywiście przepis mam z książeczki, która była załączona do wypiekacza. Trochę go zmieniałam dodając moje ulubione pestki z dyni. I faktycznie chleb zyskał na smaku i aromacie. Zachęcam do spróbowania.


Składniki: na kg chlebka
- 405 ml. wody
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżka cukru
- 560 g mąki pszennej typ 550
- 130 g mąki razowej
- 2 łyżeczki drożdży suchych
- 200 g pestek dyni

Wykonanie:
Do formy z opiekacza dodaj w kolejności wodę, sól i cukier. Następnie mąkę pszenną i razową oraz drożdże. Nastawić na odpowiedni program, który przypada w waszym wypiekaczu. U mnie trwa on ponad 3 godziny. Po usłyszeniu pierwszego sygnału dodać posiekane pestki dyni. Jeżeli wasz opiekacz nie posiada takiej funkcji można dodać je od razu.
Wyjąć chleb z formy i ostudzić.
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...