Czas na paprykę marynowaną :) Prosty i smaczny przetwór, który zrobimy z łatwością w domu bez większych zdolności kulinarnych. Jednym słowem, każdy to potrafi.
Papryka marynowana doskonale pasuje do przeróżnych sałatek, przekąsek czy dań na ciepło.
Składniki:
- dowolna ilość czerwonej papryki
- liście laurowe
- ziela angielskie
- gorczyca
- olej
Zalewa:
- 5-6 szklanek wody ( w zależności jak mocna zalewę lubimy)
- 1 szklanka octu 10 %
- 2 łyżeczki soli
- 5 łyżeczek cukru
Wykonanie:
Paprykę umyć, przekroić na 4 części i wydrążyć środek z białymi elementami.
Ściśle układać w słoikach paprykę. Dodać po 1 listku laurowym i 3 ziela angielskie oraz szczyptę gorczycy na każdy słoik.
Wszystkie składniki na zalewę zagotować. Zalać paprykę gorącą zalewą.. Do każdego słoika dodać po jednej łyżce oleju i szczelnie zakręcić. Pasteryzować ok 15-20 min.
Smacznego :)
jakie apetyczne zapasy zimowe...
OdpowiedzUsuń