wtorek, 20 sierpnia 2013

Sernik z brzoskwiniami

Doskonałe ciasto na wizytę gości. Niezwykle smaczne i puszyste. Na kruchym cieście z brzoskwiniami i  serem. Przepis wykorzystałam z książki " Kuchnia polska" E.Adamskiej -jednak zrobiłam je trochę inaczej.


Składniki:
Ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 1 kostka margaryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru pudru
- 5 żółtek

Masa serowa:
- 0,5 kg twarogu półtłustego
- 1 jajko
- 0,5 kostki margaryny
- 5 białek
- 1 budyń śmietankowy
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- puszka brzoskwiń

Wykonanie:

Mąkę z proszkiem i cukrem posiekać z margaryną. 

Dodać żółtka i zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na godzinę.


Ser zmielić, dodać masło jajko, budyń i cukier waniliowy. Zmiksować mikserem. 


Ubić białka z cukrem na sztywna piane dodać mąkę ziemniaczaną i po łyżce masy serowej dalej ubijając na najmniejszych obrotach.


Ciasto podzielić na dwie części. Jedną rozwałkować i wyłożyć na blachę natłuszczoną i obsypaną bułką tartą. Wylać na ciasto ser.

Brzoskwinie pokroić w kostkę i wyłożyć na ser. 


Zetrzeć na tarce resztę ciasta.


Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C prze ok 40- 50 min.
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...