środa, 28 sierpnia 2013

Faszerowane papryczki

Papryki są bardzo wdzięcznym warzywem ze względu na smak i możliwość ich wykorzystania w kuchni. Można je użyć do sałatek, marynat, przystawek i przeróżnych dań na ciepło. Ich piękne kolory potrafią ożywić każdą potrawę dodając zachęcającego wyglądu. Ja dzisiaj postanowiłam wypełnić papryki farszem mięsnym i zapiec w bulionie przypraw z cukinią i pomidorem.



Składniki:
- 0,5 kg mięsa mielonego
- ok 6 papryk średniej wielkości
- jajko
- cebula
- 2 łyżki bułki tartej
- łyżeczka papryki słodkiej
- pół łyżeczki papryki ostrej
- pół łyżeczki czosnku granulowanego
- małą cukinia
- pomidor
- sól i pieprz
- łyżeczka ulubionych ziół
- natka pietruszki
- łyżka mąki


Wykonanie:
Do mięsa mielonego dodać jajko,bułkę tartą, sól i pieprz oraz pokrojoną w kostkę cebulkę. Mięso wyrobić.


Papryki umyć i wydrążyć se środka nasienia. 


Faszerować mięsem papryki. Włożyć do naczynia żaroodpornego. 


Cukinie i pomidora pokroić w kostkę. Warzywa dodać do papryki.


Do szklanki wody wsypać wszystkie przyprawy i zioła. Dokładnie zamieszać. Zalać papryki bulionem. Posypać natka pietruszki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok 40 min pod przykryciem.


Odlać bulion z upieczonych papryk. Do 0,5 szklanki wody dodać łyżkę maki dokładnie zamieszać i wlać do gotującego się bulionu. Posolić i popieprzyć do smaku. Przełożyć papryki do sosu.
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...