poniedziałek, 5 sierpnia 2013

Zupa szczawiowa

Wczoraj na działce zerwałam sobie szczaw, więc dziś zupa szczawiowa. 
Ugotowana na kościach z jajkiem jest przepysznym pomysłem na obiad. Teraz kiedy jest gorąco zjadam ją również na zimno :)))


Składniki :
- szczaw 3 garście
- włoszczyzna
- kości wieprzowe
- udko z kurczaka
- pół szklanki śmietany 18 %
- ząbek czosnku
- sól i pieprz do smaku
- 1 kostka rosołowa
- 1,5 l. wody
- liść laurowy
- ziele angielskie
- 4 jajka


Wykonanie:
Kości umyć i wrzucić do garnka zalać wodą. Zagotować.Włoszczyznę umyć i dodać do kości. Wrzucić listki laurowe, ziela angielskie i ząbek czosnku. Gotować ok 40 min.



Zupę przecedzić. Ugotować jajka na twardo.


Do bulionu dodać wypłukany szczaw i gotować ok 20 min.


Doprawić solą, pieprzem i kostka rosołową.
Do szklanki ze śmietaną wlać chochelkę zupy i dokładnie wymieszać. Wlać do zupy doprowadzić do wrzenia i chwilkę gotować. 


Jajko pokroić na cztery cząstki i zalać łyżką zupy.

Smacznego :))

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...