piątek, 23 sierpnia 2013

Bagietki z makiem lub sezamem

Dzisiaj postanowiłam zrobić bagietki w wypiekaczu - oczywiście wasz musi również posiadać taką funkcję. Przepis kolejny z książeczki dołączonej do wypiekacza nie zawiódł mnie. Bagietki okazały się bardzo smaczne i przydatne do pracy. Polecam fanom wypieków pieczywa.


Składniki:
8 bagietek
- 245 ml wody
-  1 i 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka oliwy z oliwek
-  370 g mąki pszennej typ 550 
- 1 i 1/2 łyżeczki drożdży suchych
- sezam do obtoczenia
- mak do obtoczenia

Wykonanie:
Dodaj do formy kolejno dodawaj składniki: woda, sól, cukier, mąka i drożdże. Nastaw program do wyrabiania ciasta albo bezpośrednio program na bagietki. Po tym czasie podziel ciasto na osiem równych kawałków. Uformuj bagietki, zwilż je pędzelkiem z wodą i obtaczaj raz w sezamie raz w maku. (W moim wypiekaczu można piec po 4 bagietki więc kolejne cztery wyrobię przed drugą fazą pieczenia). Piecz w wypiekaczu na odpowiednim programie. Po ukończeniu cyklu pieczenia pierwszych bagietek, wyrób nowe bagietki i upiecz je jak poprzednie. Podawaj lekko ciepłe z masłem.
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...