Połączenie sera z kakaowym ciastem i polewą czekoladową to wspaniały pomysł na niedzielny deser. Jeszcze przyjemniejsze jest to, że na następny dzień możemy zapakować sobie coś słodkiego do pracy (o ile coś zostanie). Ciasto jest tak pyszne, że na pewno nie skończycie na jednym kawałku, a z pewnością przygotujecie je drugi raz. Jest to przepis do którego często wracam.
Składniki:
Ciasto:
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 kostka margaryny
- 1 szklanka cukru
- cukier waniliowy
- 2 łyżki kakao
- 5 łyżek mleka
- 4 jajka
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
- 75 dag sera białego półtłustego (nie z wiaderka)
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- cukier waniliowy
- 100 gram miękkiego masła lub margaryny
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Ponadto:
- wiórki kokosowe
Wykonanie:
W rondelku rozpuścić margarynę z cukrem dodać kakao oraz mleko ciągle mieszając. Odstawić z ognia odlać ok 0,5 szklanki na polewę i ostudzić.
Białka oddzielić od żółtek. Do ostudzonej masy wbijać kolejno żółtka ciągle miksując. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać przez sito i dodawać partiami do masy ciągle miksując. Białka ubić na sztywno i przełożyć do powstałej masy na ciasto. Wymieszać łyżką do połączenia składników.
Blachę do ciasta wysmarować margaryna i obsypać bułką tartą. Wylać ciasto na blachę.
Masa serowa: Ser przemielić przez maszynkę. Masło utrzeć z cukrem. Dodać po kolei jajka ciągle miksując i przemielony ser. Wsypać mąkę ziemniaczaną i jeszcze miksować przez chwilę
Masę serową wylać na ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 60 min. lub do suchego patyczka.
Ostudzone ciasto polać pozostałą polewą czekoladowa i posypać wiórkami kokosowymi.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz