piątek, 16 sierpnia 2013

Pierogi ruskie

Dzisiaj temat na pewno ciekawy dla większości z nas - Pierogi Ruskie. Można je wykonać na wiele sposobów im. gotować, piec czy smażyć. Z przeróżnymi farszami, mniejsze lub większe na słono lub słodko. Niezależnie jaką wersję wybierzecie to będziecie na pewno zadowoleni.


Składniki:

Ciasto:
- 5 szklanek mąki
- 2 jajka
- 1 szklanka gorącej wody
- 0,5 szklanki mleka
- 3 łyżki oleju
- łyżeczka soli

Farsz
- kilogram sera białego półtłustego
- 3 kg ziemniaków
- 3 cebule
- sól i pieprz


Wykonanie:

Ziemniaki obrać i ugotować jak zawsze. Ostudzić. Ser i ziemniaki przemielić przez maszynkę. Cebulkę pokroić u usmażyć na złoty kolor na patelni. Dodać do farszu. wszystko dokładnie wymieszać i dobrze posolić. Dodać pieprzu (ja robię farsz bardziej pikantny), wymieszać.


Na stolnicę wysypać mąkę i sól, zrobić dziurkę, wbić jajka i wymieszać z wodą, mlekiem i olejem. Ciasto wyrobić. Od powstałego ciasta odciąć mniejszy kawałek i rozwałkować go na cienki placek. Wykroić kółka na cieście np. szklanką. 


Nałożyć farsz i dokładnie zakleić brzegi najlepiej po stronie gdzie jest mniej mąki.


Pierogi gotować we wrzącej osolonej wodzie. Po wyjęciu włożyć je na chwilę do zimnej wody po czym wsypać na półmisek wysmarowany olejem.Wtedy na pewno wam się nie skleją!


Z tego przepisu wychodzi ok. 120 pierogów.
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...