poniedziałek, 10 lutego 2014

Pieczony boczek w płatkach czosnkowych z czarnym pieprzem

Dzisiaj coś dla zwolenników domowych wędlin. Pieczony boczek z dużą ilością czosnku i czarnego pieprzu to propozycja bardziej dla mężczyzn. Bardzo wyrazisty smak i aromat. 



Składniki:

- ok 1.5 kg boczku wieprzowego
- 1 główka czosnku
- 2 łyżki pieprzu czarnego grubo mielonego
- 2 łyżeczki czosnku granulowanego
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżka papryki słodkiej
- 1 łyżka oleju


Wykonanie:

Boczek umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Czosnek obrać i pokroić w cienkie plasterki. Boczek natrzeć solą i czosnkiem granulowanym. 


Na wierzchu mięsa kolejno układać czosnek na przemian z pieprzem.


Boki mięsa natrzeć czerwona papryką. Olejem natłuścić delikatnie czosnek (żeby się nie spalił podczas pieczenia).


Tak przygotowany boczek włożyć do rękawa (oczywiście do pieczenia) i piec w temp. 190 stopni C przez ok 90 min. na termoobiegu.


Upieczony boczek podawać z musztardą i świeżym pieczywem.


Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...