Dzisiaj coś dla zwolenników domowych wędlin. Pieczony boczek z dużą ilością czosnku i czarnego pieprzu to propozycja bardziej dla mężczyzn. Bardzo wyrazisty smak i aromat.
Składniki:
- ok 1.5 kg boczku wieprzowego
- 1 główka czosnku
- 2 łyżki pieprzu czarnego grubo mielonego
- 2 łyżeczki czosnku granulowanego
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżka papryki słodkiej
- 1 łyżka oleju
Wykonanie:
Boczek umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Czosnek obrać i pokroić w cienkie plasterki. Boczek natrzeć solą i czosnkiem granulowanym.
Na wierzchu mięsa kolejno układać czosnek na przemian z pieprzem.
Boki mięsa natrzeć czerwona papryką. Olejem natłuścić delikatnie czosnek (żeby się nie spalił podczas pieczenia).
Tak przygotowany boczek włożyć do rękawa (oczywiście do pieczenia) i piec w temp. 190 stopni C przez ok 90 min. na termoobiegu.
Upieczony boczek podawać z musztardą i świeżym pieczywem.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz