piątek, 14 lutego 2014

Czekoladowe ciasteczka z masą marcepanową

Dzisiaj Walentynki, więc warto podarować ukochanej osobie odrobinę słodyczy. A oto drobna 
propozycja dla was :)





Składniki:

- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru brązowego
- 20 gram masła
- 2 łyżki kakao
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ponadto:
- 20 dag. masy marcepanowej 
- biała czekolada

Wykonanie:

Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sito. Dodać masło do mąki i posiekać nożem. Wbić jajka, wsypać cukier, kakao i szybko zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na ok 30 min.


Ciasto podzielić na trzy części. Każdą z nich rozwałkować i wykrawać foremką w kształcie serca ciasteczka. Z masy marcepanowej wylepić kulki.


Na jedno serduszko położyć lekko spłaszczoną kulkę z masy marcepanowej i przykryć drugim serduszkiem. Dokładnie połączyć brzegi ciastka. Tak samo wykonać pozostałe ciastka.


Na blachę wyłożyć papier do pieczenia. Układać w odstępach ciastka i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez 15 min. 


Ostudzić na kratce.
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Udekorować ciastka według uznania.


Smacznego.
Walentynki - czym TO się je?

1 komentarz:

  1. wyglądają uroczo, a z masą marcepanową muszą być doskonałe :)
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie
    przyprawzyciekolorami.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...