wtorek, 4 lutego 2014

Rolowany Boczek

Dzisiaj kolejna propozycja sporządzenia pysznej domowej wędliny bez ulepszaczy czy konserwantów.
Każdy z was może pozwolić sobie na jej przygotowanie tym bardziej, że znika bardzo szybko z talerzy.



Składniki:
- ok 1.5 kg cienkiego boczku wieprzowego
- 4 łyżeczki czosnku granulowanego
- 4 łyżeczki soli
- 3 łyżeczki pieprzu czarnego
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka musztardy sarepskiej
- 2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1 łyżeczka suszonego majeranku

Wykonanie: 

Mięso umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Posypać mięso przyprawami: 3 łyżeczki czosnku granulowanego, 3 łyżeczki soli, 2 łyżeczki pieprzu i 1 łyżeczka majeranku, dodać musztardę i olej. Mięso dokładnie natrzeć z każdej strony. 
Płat boczku zwinąć mocno w roladę i związać sznurkiem przez całą długość.


Mięso przykryć i wstawić do lodówki na całą noc.
Następnego dnia wędlinę natrzeć 1 łyżeczką czosnku granulowanego i dwoma łyżeczkami papryki słodkiej. Posypać 1 łyżeczką soli i pieprzu. 


Włożyć do rękawa i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec przez 2 godz. (w zależności jak duży jest boczek). Wędlinę ostudzić. 


Podawać z pieczywem, chrzanem lub ćwikłą.
Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...