Jakiś czas temu robiliśmy domowe przetwory, a wśród nich ogórki kiszone.
Teraz jest odpowiedni moment na wypróbowanie ich w przepysznej zupie jaką jest Ogórkowa - lekko kwaskowa, pełna warzyw, a szczególnie ogórków. Podczas chłodniejszych dni rozgrzeje nas ciepła zupa podana z pieczywem i posypana świeżym koperkiem.
Składniki:
- porcja rosołowa
- słoik ogórków kiszonych
- włoszczyzna
- pół szklanki śmietany 18 %
- sól i pieprz do smaku
- ewentualnie maggi
- woda ok 1.5 litra
- 6 ziemniaków
- łyżka masła
- liść laurowy i 2 ziela angielskie
Wykonanie:
Włoszczyznę umyć i obrać, korpus opłukać. Wszystko dodać do garnka zalać wodą. Nastawić na średni ogień i gotować ok 20 min. Po tym czasie ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Wrzucić do zupy. Ogórki zetrzeć na tarce na grubych oczkach, wrzucić do rondelka z łyżką masła, zalać 0,5 szklanki wody i dusić pod przykryciem ok 10 min. Dodać do zupy. Gotować jeszcze ok 10 min lub do miękkości warzyw.
Do 0,5 szklanki śmietany wlać chochelkę zupy i dokładnie wymieszać po czym wlać do zupy i energicznie mieszać. Zupę posolić i wsypać pieprz według uznania. Zupę wyłączyć. Ewentualnie doprawić maggi.
Podawać ze świeżym koperkiem i pieczywem.
Smacznego.
Jedna z moich ulubionych zup. Wspaniała.
OdpowiedzUsuńkociolek-pysznosci.blog.pl zapraszam serdecznie do mnie
pyszna, moja ulubiona :)
OdpowiedzUsuń