poniedziałek, 2 września 2013

Zupa kalafiorowa

Ulubiona zupa wszystkich domowników, więc zawsze chętnie ją robię. Ta zupa jest bardzo prosta w wykonaniu, a jej podstawą jest kalafior. Wystarczy ugotować tradycyjny rosół, dodać kalafior i ziemniaki, zaprawić śmietaną i ... gotowe :) 


Składniki:

- porcja rosołowa z kury
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- 0,5 selera
- 0,5 pora
- 3 średnie ziemniaki
- 1 mały kalafior
- 3 ziela angielskie
- 3 liście laurowe
- 0,5 szklanki śmietany 18 %
- sól i pieprz
- natka pietruszki do posypania lub koperek

Wykonanie:

Warzywa umyć obrać i wrzucić do garnka. Porcję rosołową opłukać i dodać do warzyw. Zalać 1,5 litra wody i zagotować. Bulion powinien gotować się na małym ogniu. Obrać ziemniaki i pokroić w kostkę. Dodać do gotującego się bulionu. Kalafior podzielić na mniejsze różyczki i dodać jak warzywa zaczynają być miękkie w zupie. Wyjąć marchewkę, pietruszkę, selera i pora z zupy. Marchewkę pokroić w kostkę i dodać do zupy. Dodać sól i pieprz do smaku. Do 0,5 szklanki śmietany wlać łyżkę zupy i dokładnie wymieszać. Wlać śmietanę do zupy energicznie mieszając. Zdjąć z ognia, ewentualnie doprawić. 
Podawać z koperkiem lub natka pietruszki.
Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...