Dzisiaj gołąbki według przepisu mojej mamy.
To mięso mielone zawinięte w kapustę włoską, oblane sosem pomidorowym. Można oczywiście do farszu dodać ryż bądź kaszę lub ewentualnie wzbogacić je grzybami. Ja przedstawię wam wersję mięsną.
Składniki:
- 1 kg. mięsa mielonego wieprzowego
- główka kapusty włoskiej
- 1 jajko
- 3 łyżki bułki tartej
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
- 4 ziela angielskie
- 3 liście laurowe
Sos pomidorowy:
- 0,5 słoiczka koncentratu pomidorowego
- 0,5 łyżeczki papryki słodkiej
- 0,5 łyżeczki suszonej włoszczyzny
- szczypta papryki ostrej
-1 łyżka mąki pszennej
- szczypta cukru
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Do mięsa dodać jajko, bułkę tartą, sól pieprz, czosnek przeciśnięty przez prasę. Mięso wyrobić.
Główkę kapusty zanurzyć we wrzącej wodzie i wyciągać po kolei odpadające liście.
Tak samo wykonać pozostałe gołąbki i poukładać w garnku.
Zalać wodą i dodać liście laurowe i ziele angielskie. Nastawić na średni palnik i gotować ok 30 min.
Wyjąć łyżką cedzakową z garnka gołąbki. Do gotującej się wody dodać wszystkie przyprawy i koncentrat na sos pomidorowy. Chwilę pogotować. Rozrobić mąkę z odrobina wody i wlać do sosu. Posolić do smaku. Gołąbki przełożyć delikatnie do sosu. Już nie gotować.
Smacznego :)
Podawać z ryżem, kaszą lub ziemniakami :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz