wtorek, 17 września 2013

Gołąbki w sosie pomidorowym

Dzisiaj gołąbki według przepisu mojej mamy. 
To mięso mielone zawinięte w kapustę włoską, oblane sosem pomidorowym. Można oczywiście do farszu dodać ryż bądź kaszę lub ewentualnie wzbogacić je grzybami. Ja przedstawię wam wersję mięsną.


Składniki:
- 1 kg. mięsa mielonego wieprzowego
- główka kapusty włoskiej
- 1 jajko
- 3 łyżki bułki tartej
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
- 4 ziela angielskie
- 3 liście laurowe

 Sos pomidorowy:
- 0,5 słoiczka koncentratu pomidorowego
- 0,5 łyżeczki papryki słodkiej
- 0,5 łyżeczki suszonej włoszczyzny
- szczypta papryki ostrej
-1 łyżka mąki pszennej
- szczypta cukru
- sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Do mięsa dodać jajko, bułkę tartą, sól pieprz, czosnek przeciśnięty przez prasę. Mięso wyrobić.


Główkę kapusty zanurzyć we wrzącej wodzie i wyciągać po kolei odpadające liście.


Z liścia wyciąć głąba i nałożyć porcje mięsa. Zawinąć


Tak samo wykonać pozostałe gołąbki i poukładać w garnku.


Zalać wodą i dodać liście laurowe i ziele angielskie. Nastawić na średni palnik i gotować ok 30 min.
Wyjąć łyżką cedzakową z garnka gołąbki. Do gotującej się wody dodać wszystkie przyprawy i koncentrat na sos pomidorowy. Chwilę pogotować. Rozrobić mąkę z odrobina wody i wlać do sosu. Posolić do smaku. Gołąbki przełożyć delikatnie do sosu. Już nie gotować.

Smacznego :)
Podawać z ryżem, kaszą lub ziemniakami :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...