Na samą myśl o plackach ziemniaczanych cieknie ślinka, a podane z gulaszem to po prostu poezja smaku.
Czy można się oprzeć takim smakołykom ??? Otóż nie :) Tak zwyczajne danie potrafi zaskoczyć gości czy bliskich. zapraszam do wypróbowania przepisu.
Składniki:
Placki ziemniaczane:
- 1 kg ziemniaków
- 2 cebule
- 1 jajko
- 3 łyzki mąki
- sól i pieprz
- olej do smażenia
Gulasz:
- 0,5 kg szynki wieprzowej
- 3 cebule
- łyżeczka papryki słodkiej
- 0,5 łyżeczki papryki ostrej
- łyżeczka suszonej włoszczyzny
- łyżeczka czosnku granulowanego
- łyżka smalcu
- 2 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- 3 szklanki wody
- łyżka mąki
- śmietana 18 %
Wykonanie:
Ziemniaki i cebulę obrać i zetrzeć w robocie lub na tarce na najmniejszych oczkach. Dodać jajko, sól, pieprz i mąkę.
Rozgrzać patelnię z olejem. Nakładać łyżką placki lekko je spłaszczając na patelni.
Smażyć na złoty kolor z obu stron. Usmażyć tak pozostałe placki.
Mięso i cebulę pokroić w kostkę. Wrzucić na patelnię dodać łyżkę smalcu i smażyć do przyrumienia się mięsa.
Dodać wszystkie przyprawy na patelnię i dokładnie wymieszać.
Przełożyć do garnka, dodać liść laurowy oraz ziela angielskie i zalać 3 szklankami wody. Dusić pod przykryciem do miękkości mięsa.
Jak mięso będzie miękkie sos zaprawić łyżką mąki rozrobionej w 0,5 szklanki wody.
Placki podawać polane ciepłym sosem z łyżką śmietany.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz