poniedziałek, 2 września 2013

Mój gulasz po węgiersku z plackami ziemniaczanymi

Na samą myśl o plackach ziemniaczanych cieknie ślinka, a podane z gulaszem to po prostu poezja smaku.
Czy można się oprzeć takim smakołykom ???  Otóż nie :) Tak zwyczajne danie potrafi zaskoczyć gości czy bliskich. zapraszam do wypróbowania przepisu.


Składniki:
Placki ziemniaczane:
- 1 kg ziemniaków
- 2 cebule
- 1 jajko
- 3 łyzki mąki
- sól i pieprz
- olej do smażenia

Gulasz:
- 0,5 kg szynki wieprzowej
- 3 cebule
- łyżeczka papryki słodkiej
- 0,5 łyżeczki papryki ostrej
- łyżeczka suszonej włoszczyzny
- łyżeczka czosnku granulowanego
- łyżka smalcu
- 2 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- 3 szklanki wody
- łyżka mąki
- śmietana 18 %

Wykonanie:

Ziemniaki i cebulę obrać i zetrzeć w robocie lub na tarce na najmniejszych oczkach. Dodać jajko, sól, pieprz i mąkę.

Rozgrzać patelnię z olejem. Nakładać łyżką placki lekko je spłaszczając na patelni.


Smażyć na złoty kolor z obu stron. Usmażyć tak pozostałe placki.


Mięso i cebulę  pokroić w kostkę. Wrzucić na patelnię dodać łyżkę smalcu i smażyć do przyrumienia się mięsa.

 Dodać wszystkie przyprawy na patelnię i dokładnie wymieszać.


Przełożyć do garnka, dodać liść laurowy oraz ziela angielskie i zalać 3 szklankami wody. Dusić pod przykryciem do miękkości mięsa.


Jak mięso będzie miękkie sos zaprawić łyżką mąki rozrobionej w 0,5 szklanki wody.

Placki podawać polane ciepłym sosem z łyżką śmietany.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...