wtorek, 17 września 2013

Powidła śliwkowe

Dzisiaj powidła śliwkowe. Postanowiłam zrobić jednego dnia, a nie przez trzy dni jak zawsze robię. Wydaje mi się że ta metoda jest szybsza, a efekt jest taki sam. Z niewielką ilością cukru wyszły naprawdę wyśmienite i takie jak moja babcia robiła dawniej.



Składniki:

- 3 kg śliwek węgierek (najlepiej mocno dojrzałych, gdzie skórka już się marszczy)
- 30- 40 dag cukru

Wykonanie:

Śliwki umyć i pozbawić pestek. Wrzucić do garnka i nastawić na średni ogień. Smażyć przez ok 3 godziny lub do momentu całkowitego rozpadnięcia się owoców.Należy dość często mieszać konfiturę, bo się łatwo przypala. Pod koniec smażenia wsypać cukier i mieszać do rozpuszczenia. Konfiturę gorącą przekładać do wyparzonych słoików. Pasteryzować ok 15 min w piekarniku.
Powidła doskonale nadają się do ciast, naleśników i deserów.
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...