wtorek, 17 września 2013

Babka z gruszkami

Z tego przepisu wychodzi wilgotne ciasto, dość zbite, ale bardzo słodkie. Doskonale nadaje się na przyjęcie ze względu na ciekawy smak. Gruszki  świetnie uzupełniają je, ale gdy nie jesteśmy zwolennikami tych owoców można zastąpić je jabłkami.


Składniki:

- margaryna
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżki kakao
- 0,4 szklanki mleka
- 4 jaja
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
-  słoik powideł śliwkowych najlepiej domowych
- 4-5 gruszek

Wykonanie:

Margarynę, cukier, kakao, i mleko zagotować na polewę i ostudzić. Odlać 0,5 szklanki na polanie ciasta.


Do polewy dodać po kolei jajka ciągle miksując. Mąkę wymieszać z proszkiem i przesiać przez sito. Dodawać partiami mąkę na przemian z łyżką powideł ciągle miksując. Wsypać kakao i dokładnie zamieszać mikserem.


Tortownicę z kominem wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Wlać ciasto i lekko wygładzić.
Gruszki obrać wydrążyć i pokroić w kostkę. Wysypać na tortownicę i lekko wcisnąć w ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok 40-50 min (do suchego patyczka).


Po wyjęciu z piekarnika ostudzić i polać polewą.
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...