wtorek, 4 lutego 2014

Szybka Szarlotka

Taką szarlotkę zawsze przygotowywała moja babcia, kiedy ją odwiedzałam. 
Jest bardzo smaczna i prosta w wykonaniu. Różni się tym od innych szarlotek, że zawiera mniej nadzienia jabłkowego, a więcej puszystego ciasta. 


Składniki:
- 4 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 2 żółtka surowe
- 3/4 kostki margaryny
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Nadzienie jabłkowe:
- 1 słoik ze smażonych jabłek (ok 500 gram)
- 1 łyżka bułki tartej
- 1 łyżeczka płaska cynamonu
- 1 cukier waniliowy

Wykonanie:
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać przez sito i posiekać z margaryną. Dodać żółtka, całe jajka, cukier i śmietanę. Dokładnie wyrobić ciasto. 


Wstawić do lodówki na 30 min. Ciasto podzielić na dwie części. Rozwałkować na kształt prostokątnej formy do pieczenia. Blachę wysmarować margaryną i obsypać bułką tartą. Wyłożyć ciasto i delikatnie nakłuć widelcem w kilku miejscach. 


Jabłka wymieszać z cynamonem, bułką tartą i cukrem waniliowym. 


Wyłożyć na ciasto jabłka i wygładzić łyżką. Drugą partie ciasta rozwałkować na wzór blachy i przełożyć delikatnie na jabłka. Ciasto delikatnie po nadcinać w kilku miejscach. 


Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec przez ok 40 min. Wyjąć z pieca i ostudzić. Posypać cukrem pudrem.


Smacznego.


4 komentarze:

  1. Uwielbiam szarlotkę to jedno z mych ulubionych ciast ;) ale tej wersji nie znam więc będę musiał zrobić w najbliższych dniach ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja często wracam do tego przepisu, proste, ale smaczne :)

      Usuń
  2. szukam przepisu na szarlotke podobna do tej, ktora piekla moja Babcia.
    Twoja wlasnie wyglada podobnie, wiec z nadzieja sprobuje! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam nadzieje, że skończysz poszukiwania :) moja babcia taką piekła

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...