Taką szarlotkę zawsze przygotowywała moja babcia, kiedy ją odwiedzałam.
Jest bardzo smaczna i prosta w wykonaniu. Różni się tym od innych szarlotek, że zawiera mniej nadzienia jabłkowego, a więcej puszystego ciasta.
Składniki:
- 4 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 2 żółtka surowe
- 3/4 kostki margaryny
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Nadzienie jabłkowe:
- 1 słoik ze smażonych jabłek (ok 500 gram)
- 1 łyżka bułki tartej
- 1 łyżeczka płaska cynamonu
- 1 cukier waniliowy
Wykonanie:
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać przez sito i posiekać z margaryną. Dodać żółtka, całe jajka, cukier i śmietanę. Dokładnie wyrobić ciasto.
Wstawić do lodówki na 30 min. Ciasto podzielić na dwie części. Rozwałkować na kształt prostokątnej formy do pieczenia. Blachę wysmarować margaryną i obsypać bułką tartą. Wyłożyć ciasto i delikatnie nakłuć widelcem w kilku miejscach.
Jabłka wymieszać z cynamonem, bułką tartą i cukrem waniliowym.
Wyłożyć na ciasto jabłka i wygładzić łyżką. Drugą partie ciasta rozwałkować na wzór blachy i przełożyć delikatnie na jabłka. Ciasto delikatnie po nadcinać w kilku miejscach.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec przez ok 40 min. Wyjąć z pieca i ostudzić. Posypać cukrem pudrem.
Smacznego.
Uwielbiam szarlotkę to jedno z mych ulubionych ciast ;) ale tej wersji nie znam więc będę musiał zrobić w najbliższych dniach ;)
OdpowiedzUsuńja często wracam do tego przepisu, proste, ale smaczne :)
Usuńszukam przepisu na szarlotke podobna do tej, ktora piekla moja Babcia.
OdpowiedzUsuńTwoja wlasnie wyglada podobnie, wiec z nadzieja sprobuje! :)
Mam nadzieje, że skończysz poszukiwania :) moja babcia taką piekła
OdpowiedzUsuń