czwartek, 3 października 2013

Pancakes z sosem jagodowym

Pancakes to amerykańskie naleśniki przede wszystkim grubsze od naszych ale mniejsze. Podawane są głownie z syropem klonowym, ale można go zastąpić miodem lub różnymi owocowymi sosami. Są ulubionym przysmakiem dzieci.


Składniki:

- 1 szklanka maślanki
- 1 szklanka mąki
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka stopionego masła
- oliwa do smażenia

Sos jagodowy:

- 3 łyżki jagód
- 1 łyżka twarożku śmietankowego
- 2 łyżki śmietany
- 1/4 szklanki cukru pudru


Wykonanie:

Jajko ubić z cukrem dodać maślankę, mąkę, proszek do pieczenia i masło. Wszystko dokładnie zmiksować.


Patelnię wysmarować oliwą. Wlewać po łyżce do dwóch na patelnię i formować okrągłe placuszki. Smażyć z obu stron na złoty kolor.



Sos: Wszystkie składniki wsypać do wysokiego naczynia i blendować do uzyskania jednolitej konsystencji.


Smacznego.

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...