wtorek, 15 października 2013

Tarta z jabłkami

Dzisiaj prosta tarta z jabłkami, która zasmakuje wszystkim fanom jabłek lub ciasta kruchego. Przepis jest bardzo prosty i można go łączyć z ulubionymi owocami.


Składniki:

- 30 dag mąki pszennej
- 2 żółtka
- 200 gram masła
- szczypta soli
- 1/4 szklanki cukru pudru

Ponadto:

- słoik domowych zasmażonych jabłek
- 1 łyżka cukru cynamonowego
- 1 jajko

Wykonanie:

Mąkę przesiać przez sito, dodać masło i posiekać nożem do uzyskania jednolitego proszku.
Dodaj cukier, żółtka i sól i zagnieć ciasto. Owiń folią spożywczą ciasto i włóż do lodówki na ok 30 min.


Ciasto podziel na dwie części : jedna większą na spód, drugą mniejszą na wierzch. Rozwałkuj ciasto i przenieś je na blachę do tarty i dokładnie wylep brzegi. Nakłuj widelcem spód.
Jabłka przesmaż w rondelku z łyżką cukru cynamonowego.


Na ciasto wyłóż jabłka. Drugą część ciasta rozwałkuj i wytnij foremką drobne kwiatki lub inny wzór. Połóż ciasto na jabłkach i posmaruj delikatnie roztrzepanym jajkiem.


 Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C i piecz ok 20-30 min.
 Smacznego.

1 komentarz:

  1. ...pięknie wykonana... o smak nie pytam - bo jabłka kocham... szczególnie jesienią, wtedy smakują najlepiej :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...