wtorek, 15 października 2013

Kapuśniak z białej kapusty

Dzisiaj propozycja zupy z białej kapusty oczywiście nie kiszonej. Jest to dobra alternatywa dla tych, którzy nie przepadają za kiszoną kapustą lub po prostu mają ochotę na inną zupę. W przygotowaniu jest bardzo prosta, a przede wszystkim smaczna.


Składniki:

- 1 kg żeberek wieprzowych
- 1 mała główka kapusty
- włoszczyzna (2 marchewki, 1 pietruszka, 0,5 selera)
- 0,5 słoiczka koncentratu pomidorowego
- 3 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- 0,5 kg ziemniaków ugotowanych
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 0,5 łyżeczki papryki ostrej
- 1 mała cebula
- 2 łyżki stopionej słoniny
- 1 łyżka mąki
- 1,5 litra wody


Wykonanie:

Żeberka opłukać, pokroić na mniejsze kawałki. Wrzucić do garnka wraz z zielem angielskim i liściem laurowym, obrać włoszczyznę i zetrzeć na grubych oczkach, dodać do mięsa i zalać wodą ok 1,5 litra. Gotować na średnim ogniu do miękkości warzyw.
Kapustę drobno poszatkować i dodać do zupy. Gotować całość, aż kapusta lekko zmięknie. Dodać wszystkie przyprawy i koncentrat pomidorowy. Na patelni rozgrzać stopioną słoninę i zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać mąkę i chwilę podsmażyć. Wlać zasmażkę do zupy i zamieszać.
Ewentualnie posolić do smaku.
Do miski włożyć dwie łyżki ziemniaków i zalać zupą

Smacznego.

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...